Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Δωρεάν παιδικές παραστάσεις σε νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά, τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δίνει αυτές τις ημέρες το θέατρο του Νέου Κόσμου.
Με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Καλαμαριάς το θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις ημέρες αυτές, από 27 μέχρι 29 Δεκεμβρίου, την παράσταση «Ταξιδεύοντας με τον μπαμπά μου», η οποία παίζεται δωρεάν στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων «Ιπποκράτειο», ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου» και «Γ. Γεννηματάς».

Ειδικότερα, το έργο παρουσιάστηκε στο «Ιπποκράτειο» (δόθηκαν δύο παραστάσεις), και την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου παίχτηκε στο ΑΧΕΠΑ (στις 11.00) και στο «Παπαγεωργίου» (στις 16.00) και σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου θα δοθούν δύο παραστάσεις στο «Γ. Γεννηματάς» (στις 11.00 και στις 12.30).
Το θέατρο του Νέου Κόσμου έχει δημιουργήσει από το 2002 μια κινητή μονάδα θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια η πρωτοβουλία απλώθηκε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικοί καταυλισμοί, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές.
Η δράση αυτή μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής, έχοντας δώσει περισσότερες από 1.500 δωρεάν παραστάσεις σ’ αυτούς τους χώρους.
Η παράσταση παίζεται καθημερινά σε νοσοκομεία και ιδρύματα της Αττικής, αλλά και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου κάθε Κυριακή με ελεύθερη είσοδο.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα είναι να προσφέρεται η χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα ή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκεί δηλαδή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ψυχαγωγία. Οι παραστάσεις δίνονται σε διαδρόμους ή σε δωμάτια ασθενών παιδιών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ακόμα κι αν χρειάζεται να παιχθεί το έργο για ένα μόνο παιδί. Κάθε χρόνο δίνονται 150-160 παραστάσεις οι οποίες προσφέρονται δωρεάν.
Τα έργα γράφονται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται οι παραστάσεις. O εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα.
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλ Δημητρακοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Αιμιλία Κακουριώτη, Αμαλία Θεοδωροπούλου
Ειδικές κατασκευές: Δήμητρα Καίσαρη
Κούκλες: Δήμητρα Παπαδημητροπούλου
Ξύλινες κατασκευές: Νίκος Δεντάκης
Κατασκευή κοστουμιών: www.modistroula.gr
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ντίνη Ρέντη, Μάνος Στεφανάκης, Κατερίνα Μαούτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου