Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΡΑΣ ΟΔΟΥ 
(ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ)

Φτιάχνω μόνος μου σαπούνι ....



Υλικά :

Να θυμόμαστε την αναλογία 1,3,6.

  • 1 κιλό καυστική σόδα(Την αγοράζουμε από μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό)
  • 3 κιλά νερό βρύσης.
  • 6 κιλά ελαιόλαδο (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα ή πολυκαιρισμένο ελαιόλαδο αφού τα περάσουμε από ένα τουλουπάνι ώστε να καθαρίσουμε τα στερεά κατάλοιπα που υπάρχουν.
  • Δύο πλαστικές λεκάνες ή δοχεία από χρώματα χωρητικότητας 5 και 15 λίτρων. Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα.
  • Πλαστικά γάντια.
  • Ένα ξύλινο πλαίσιο διαστάσεων 50x40x20 εκατοστά (θα χρησιμοποιηθεί για καλούπι)
  • Ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόψουμε το σαπούνι.
  • Mία παλιά εφημερίδα.



Παρασκευή:

Η όλη διαδικασία γίνεται σε ανοικτό χώρο π.χ. σε μία ταράτσα.
 Στρώνουμε μερικά φύλλα από την εφημερίδα και πάνω στην εφημερίδα τοποθετούμε το ξύλινο πλαίσιο.
 Παίρνουμε το μικρό δοχείο των πέντε λίτρων και ρίχνουμε τα τρία κιλά νερό.
 Στη συνέχεια διαλύουμε στο νερό ένα κιλό καυστική σόδα με την κουτάλα και με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι μας και να φοράμε τα πλαστικά γάντια γιατί διαφορετικά θα κάψουμε τα χέρια μας αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.
 Στο άλλο δοχείο των 15 λίτρων ζυγίζουμε έξι κιλά ελαιόλαδο.
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το διάλυμα νερού σόδας στο δοχείο με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε γρήγορα με την κουτάλα. Αρχίζει ο σχηματισμός σαπουνιού και στη συνέχεια πήζει το ελαιόλαδο.
 Μετά ρίχνουμε στο καλούπι το σαπούνι.
 Μετά από πέντε ώρες περίπου κόβουμε με το μαχαίρι το σαπούνι για πρώτη φορά και την επομένη μέρα αφαιρούμε το καλούπι και κόβουμε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.

Παρατηρήσεις:

Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά καλό θα ήταν να το αφήναμε σε ανοιχτό χώρο ένα με δύο μήνες για να ωριμάσει.
Από το ξύλινο πλαίσιο θα δούμε να φεύγουν κάποια απόνερα. (Είναι απολύτως φυσιολογικό).
Με αυτή τη συνταγή παράγονται περίπου οχτώ κιλά σαπούνι.
Αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό για να καθαρίζει τους λεκέδες από τα ρούχα και να πλενόμαστε καθημερινά.
Σε περίπτωση που το δέρμα έχει συγκάματα είναι ιδανικό. Αντιθέτως αν πλυθούμε με τα συνηθισμένα μοσχοσάπουνα του εμπορίου η περιοχή που έχει συγκαεί τσούζει περισσότερο. Αυτή τη συνταγή την έχω πάρει από τη γιαγιά μου που ζούσε στα Κύθηρα και την είχε δωρίσει στο νησί ο δερματολόγος Ιωάννης Στρατηγός πρώην διευθυντής του νοσοκομείου Συγγρού. Το σαπούνι από ελαιόλαδο το χρησιμοποιώ καθημερινά.

Για απορίες ή ερωτήσεις στείλτε μήνυμα στο eleftherignosi@gmail.com

Καλή επιτυχία !!!


Πηγή




69 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ για όλες αυτές τις χρήσιμες και οικολογικές πληροφορίες ! να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download Now

      >>>>> Download Full

      Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download LINK

      >>>>> Download Now

      Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download Full

      >>>>> Download LINK HP

      Διαγραφή
  2. δημιουργεί αφρό το συγκεκριμένο σαπούνι; Γιατί λένε ότι αν δεν περιέχει λάδι καρύδας το σαπουνάκι δεν αφρίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια αφρίζει!! Αλλά δεν αφρίζει σαν τα σαπούνια του εμπορίου που περιέχουν χημικά με την ιδιότητα να αφρίζουν σαν μανιακά και γι΄αυτο δημιουργούν μακροπρόθεσμα διάφορες ασθένειες στο σώμα του ανθρώπου!! Οι ασθένειες αυτές μπορούν να εμφανιστούν και μετά 20 χρόνια!! Λαι μιλάμε για ασθένεις σοβαρές όπως πχ, κρκίνο!!

      Διαγραφή
    2. ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!! ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΕΛΑΙΟ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ... ΚΑΙ ΜΗ ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΕ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ...

      Διαγραφή
    3. Παιδια φτιαχνω χρονια σαπουνια εχω βγαλει σχολη.. το καστορελαιο κ το λαδι καρυδας δημιουργουν αφρο....

      Διαγραφή
    4. Παιδια φτιαχνω χρονια σαπουνια εχω βγαλει σχολη.. το καστορελαιο κ το λαδι καρυδας δημιουργουν αφρο....

      Διαγραφή
    5. Σε τι ποσοτητα το προσθετουμε;

      Διαγραφή
  3. ..."Στη συνέχεια διαλύουμε στο νερό ένα κιλό καυστική σόδα με την κουτάλα και με αυτό τον τρόπο ετοιμάζουμε το διάλυμά μας. Το δοχείο θερμαίνεται...".
    Τι εννοείται θερμαίνεται από μόνο του (από την ένωνση νερού-σόδας) ή θέλει φωτιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μόνο του θερμαίνεται ... η αντιδραση είναι εξωθερμική!! δεν το βαζουμε στη φωτιά .. γι΄αυτό λεγεται οτι παρασκευάζεται διά της ψυχρού οδού!!

      Διαγραφή
  4. Δεν θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε τηγανέλαια και βρώμικα λάδια!! Όταν τηγανίζουμε το καμένο λάδι μετατρέπεται σε καρκινογόνο λάδι!! Και βέβαια όλες αυτές οι καρκινογόνες ουσίες πάνε μετά μέσα στο σαπούνι ... και άμα μετά πλενόμαστε με αυτό ... χαιρέτα μου τον πλάτανοοο!! Θα έλεγα ότι το πολύ πολύ με ταγγισμένο λάδι κάνουμε σαπούνι όταν έχουμε σκοπό αυτό να το χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό του σπιτιου και της βεράντας ή του γκαράζ!! Όμως όταν έχουμε σκοπό να το χρησιμοποιήσουμε για τοα σώμα μας και τα χέρια μας τότε μόνο καλό σαπούνι είτε ελαιόλαδο είτε άλλο καλό λάδινα χρησιμοποιήσετε!! Επίσης όταν κάπως θα έχει κρυώσει πριν πίξει μπορούμε να του προσθέσουμε και ένα καλό και θεραπευτικό αιθέριο έλαιον όπως πχ. από λεβάντα, ή δαφνέλαιον ή τεϊέλαιον! Αλλά τεράστια προσοχή παρακαλώ .. το τεϊέλαιον είναι το απόλυτο δηληρήριο για τις γάτες .. όποιος έχει γάτες στο σπίτι του είτε στην περιοχή του που ίσως θα έχουν πρόσβαση σε τέτοια σαπούνια με τεϊέλαιον ... να μην τα κατασκευάσει ή να μην υπάρξει η δυνατότητα να έρθει η γάτα σε επαφή με τις αναθυμιάσεις του τεϊελαίου .. διότι σίγουρα θα ψωφίσει!! Αν το ζώον πάει σε τέτοιο σαπούνι τότε θα ψωφίσει!!
    Επίσης θέλω να επισημάνω ότι με το να προσέχει κανείς από την εξωθερμική αντίδραση της καυστικής σόδας με το νερό ... αυτό δεν οφελεί και πολύ! Το να μας πιτσιλήσει είτε στα μάτια είτε στα χέρια είτε ακόμη και στα πόδια άμα έχουμε κουβάδες κι εμείς στεκόμαστε δίπλα στους κουβάδες .. αυτό είναι πολύ πιθανόν!!! Και μόνο η παρατήρηση ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτό είναι πολύ απρόσεκτο!! θα πρέπει κατά την κατασκευή σαπουνιού να φοράτε γυαλιά χημείου, γάντια, ποδιά χημείου με μακριά μανίκια και καλύτερα γαλότσες έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να πιτσιλίσει πάνω στα πόδια σας!!
    Βεβαίως όταν φτιάξουμε καλό σαπούνι με καλό λάδι και θεραπευτικά αιθέρια έλαια μπορούμε να αδειάσουμε το μίγμα και σε ωραία καλούπια που είτε τα αγοράζουμε είτε τα φτιάχνουμε μόνοι μας .. και μπορούμε όταν πίζει το σαπούνι να του κάνουμε πάνω και ωραίες στάμπες! Επίσης μπορούμε όταν πίζει το σαπούνι να προσθέσουμε στο μίγμα και καλά αλεσμένη σαν άχνη θεραπευτική γη ... έτσι ώστε όταν το χρησιμοποιούμε σε ντουζ να μασ κάνει και καλόν καθαρισμό στο δέρμα ... δηλαδή peeling!! Αντί για θεραπευτική γη μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και πολύ καλά αλεσμένες νυφάδες από βρώμη ... αυτό όχι μόνο peeling θα μας κάνει αλλά και θα μας προσθέσει και μπόλικες βιταμίνες Β στο δέρμα μας!!
    Υπάρχουν και άλλες πολύ ωραίες ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε με την βασική συνταγή κατασκευής σαπουνιού ... αρκεί να βάλουμε την φαντασία μας να δουλεύψει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην συνταγή αυτή έτσι και χρησιμοποιήσουμε λάδι που βάζουμε στο φαγητό (π.χ. εξτρα παρθένο) κατά πόσο κρατάει τα πολύτιμα συστατικά του όταν έρθει σε επαφή με την σόδα ή την ποτάσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ανακάτεψε τα όταν είναι και τα δύο στους 45 βαθμούς και έτσι δεν χάνει κανένα συστατικό

      Διαγραφή
    2. τα αφηνουμε να κρυωσουν εντελως και μετα τα ενωνουμε το εχω δοκιμασει και πετυχε ευκολα εγω βεβαια τα ανακατωσα με ενα μιξερακι χειρος για τριαντα λεπτα το σαπουνι εγινε εξαιρετικο.

      Διαγραφή
    3. Δε χανει τα συστατικα του το λαδι γτ περιμενεις το νερο του καυστικου να ερθει στους 45 βαθμους για να κανεις την ενωση... οπωτε δεν εχεις προβλημα

      Διαγραφή
    4. Δε χανει τα συστατικα του το λαδι γτ περιμενεις το νερο του καυστικου να ερθει στους 45 βαθμους για να κανεις την ενωση... οπωτε δεν εχεις προβλημα

      Διαγραφή
  6. Μπράβο για την προσπάθεια που κάνετε να διασωθεί η παράδοση και η διάδοση των χρήσιμων συνταγών παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων.
    Εάν θα ρωτήσεις χημικούς επιστήμονας κανένας τους δεν θα ξέρει από αυτά. Τα πανεπιστήμια αν θέλουν να προκόψει ο τόπος τέτοιες χρηστικές συμβουλές πρέπει να δίνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ένας χημικός με διδακτορικό και χρόνια τώρα διδάσκω ενήλικες σπουδαστές σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης πως να φτιάχνουν σαπούνι σπιτικό, και όχι μόνο. Μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι και μην γκρινιάζουμε κατά πάντων σας παρακαλώ.

      ΥΓ. Με βάση αυτά που γνωρίζω, πολύ καλά μας γράφει τη συνταγή ο blogger, μόνη παρατήρησή μου θα ήταν να προσέχουμε λίγο περισσότερο με την καυστική σόδα (το NaOH). Επιπλέον να έχουμε ένα μπουκαλάκι ξύδι πλαστικό δίπλα μας. Αν πέσει πάνω μας καυστική σόδα...αμέσως ξύδι για να γίνει εξουδετέρωση. Ακόμα και στο μάτι να πάει, ρίξτε ξύδι. Καλύτερα να τσούξει το ματάκι παρά να το χάσετε. Καλη συνέχεια και ευχαριστούμε.

      Διαγραφή
  7. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΣΛΟΓΚΑΝ ΠΟΙΟΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΜΕ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΦΟΒΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΙΛΕΣ.ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TA ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΖΥΝΗΘΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ!!!! ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Δ Ι Α Β Α Ζ Ε Τ Ε ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτι λάδι και να βάλεις, το χρώμα του θα είνα υπόλευκο. Τα σαπούνια του εμπορίου έχουν χρώμα για να είναι πράσινα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω απολυτως. μονο με το δαφνελαιο θα παρει πρασινο χρωμα - το σαπουνι Χαλεπιου δ.δ.
      επισης, ευχαριστουμε για την συνταγη, βεβαια, αλλα για 1 κιλο καυστικης σοδας το ελαιολαδο πρεπει να ειναι τουλαχιστον 7,5 κιλα. με τα 6 στο σαπουνι θα μεινει ελευθερη καυστικη σοδα, κατι που ειναι επικινδυνο! εναλλακτικα, παρτε για 6 κιλα ελαιολαδου - 800 γρ NaOH, ή καλυτερα 740 - για εχει και λιγο ελευθερο λαδι το σαπουνι. και σας παρακαλω, το σαπουνι της ψυχρης μεθοδου ΔΕΝ μπορει να χρησιμοποιηθει την επομενη μερα! το νωριτερο σε κανα μηνα, αλλα καλυτερα σε δυο-τρεις. καλη επιτυχια σε ολους!

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα θέλει και την υπομονή και τον καιρό να δέσει.

      Διαγραφή
  9. Για προστασία από την καυστική σόδα πρέπει απαραίτητα να έχετε δίπλα σας, για άμεση χρήση, χυμό λεμονιού (το γνωστό κίτρινο μπουκάλι του εμπορίου). Σε περίπτωση που πέσει επάνω μας καυστική σόδα ξεπλένουμε αμέσως το σημείο με το λεμόνι. Το λεμόνι εξουδετερώνει άμεσα την καυστική σόδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΟΙΟΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει κανείς να εκτέλεσε αυτήν την δοσολογία στην πράξη, να μας γράψει το αποτέλεσμα; γιατί εγώ έκανα κάτι παρόμοιο και μόλις ένωσα την σόδα στο λάδι, αμέσως έπηξε και έγινε κάτι άγριο στην εμφάνιση, μετά το έβαλα σε ένα καλούπι και όταν το έκοψα άφηνε κενά ανάμεσα. και κάτι ακόμα όσο αφορά την προηγούμενη παρασκευή, δεν διευκρινίζεται εάν αμέσως μετά την διάλυση της σόδας να γίνει η ανάμειξη; δηλ με την θερμοκρασία που έχει η την αφήνουμε να κατέβη στην θερμοκρασία του λαδιού. Η δοσολογία που έκανα εγώ ήταν 1κιλο λάδι, 130 γρ σόδα και 300γρ νερό απιονισμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ψυχρή μέθοδο αφήνουμε την θερμοκρασία της σόδας να κατέβει πριν κάνουμε την ανάμειξη.Γι αυτό το λόγο πρέπει να έχουμε θερμόμετρο και να μετρούμε την θερμοκρασία των υγρών . Σόδα και λάδι πρέπει να έχουν από 30 μέχρι 40- 45 βαθμούς.

      Διαγραφή
    2. δεν ειμαι ειδικος αλλα νομιζω οτι οι αναλογιες δεν ειναι σωστες η συνταγη δινει 1-3-6... επισεις οσο αφορα το λαδι πρεπει να ζυγιστει

      Διαγραφή
  12. η σωστη δοσολογια ειναι 500 κιλο ελειολαδο(αγνο)
    64.80 καυστικη σοδα
    και 157.25 απιονισμενο νερο
    κανω πολυ συχνα και γινετε τελειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ με τη Ντεπι εγώ χρησιμοποιώ 75 γρ καυστική σόδα , 150 γρ νερό και 500 γρ διάφορα λάδια. Πρέπει να ξέρουμε ότι αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο λάδι με καλλυντικές ιδιότητες καλό θα είναι να το βάζουμε αφού τελειώσει η σαπουνοποίηση. Το σαπούνι καλό είναι απίσης να μένει τουλάχιστον ένα μήνα για να βγάλει την καυστική σόδα που δεν έχει σαπουνοποιηθεί με τη μορφή πούδρας. Αν θέλουμε χρώμα βάζουμε κανέλλα ή διάφορα άλλα μπαχαρικά ή ακόμα και αποξηραμένα άνθη από λεβάντα , από καλέντουλα , κερί μέλισσας και πολλά άλλα . Αν θέλουμε αφρό τότε αντικαθιστούμε μια ποσότητα ελαίου με αμυγδαλέλαιο. Όσο πιο πολύ αμυγδαλέλαιο έχει τόσο πιο πολύ αφρό κάνει. Άκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γειά σας και μπράβο για την προσπάθειά σας.
    Είναι ωραίο να φτιάχνης κάτι μόνος σου και να ξέρετε μετά ότιθα νοιώσετε μεγάλη χαρά όταν το χρησιμοποιήσετε.
    Θάθελα να προσθέσω στην παρατήρηση του Ανώνυμου(Άκη)ότι το αμυγδαλέλαιο δεν κάνει αφρό αλλά έχει πολύ καλές μαλακτικές ιδιότητες για χέρια και πρόσωπο.
    Αν θέλετε το σαπούνι σας να έχει πλούσιο χρησιμοποιείστε μία ποσότητα (15-25%)από λάδι καρύδας.Μπορείτε να το βρείτε σε καλά αρωματοπωλεία.
    Κοστίζει γύρω στα 9 ευρώ τοκιλό.
    Επίσης από τα ίδια αρωματοπωλεία μπορείτε να πάρετε άρωμα (πωλείτε σε
    μπουκαλάκια από 15 ml)για το σαπούνι σας.Τα 15 ml κοστίζουν από 2,5 ευρώ.Παππούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. έχω δοκιμάσει να λουσω τα μαλλία μου με πρασινο σαπούνι. καθαρίζουν τέλεια, αλλά γίνονται άγρια. μπορώ να προσθέσω κάτι για να γίνονται πιο μαλακά και πιο λαμπερά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεις να ξεβγαζεις τα μαλλια σου με ξυδι ή ενα μείγμα από ξυδι κ νερο

      Διαγραφή
  16. ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΗΞΕ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιθανοτερο ειναι να φταιει η διαφορετικη θερμακρασια λαδιου και μιγματος καυστικης σοδας-νερου. Εγω οταν το φτιαχνω με ενα κιλο λαδι, βαζω το μπουκαλι μεσα σε ζεστο νερο, για να ερθει περιπου στην ιδια θερμοκρασια με το μιγμα καυστικης σοδας-νερου. Δυστυχως οταν κοψει το σαπουνι δεν φτιαχνει με κανενα τροπο, το εχω παθει και εγω. Δοκιμασε σε μικρη ποσοτητα, μεχρι να μαθεις.

      Διαγραφή
  17. http://www.thesoapcalculator.com/pages/SoapCalculator.aspx?lang=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγχαρητήρια για το θέμα όπως και για την ιστοσελίδα. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΔΙΑ,,ΓΙΑ ΣΑΠΟΥΝΙ ΒΡΕΦΙΚΟ -ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ,,ΘΑ ΜΠΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΝΑ ΦΙΑΧΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα παιδιά σε όλους. Μπορεί να γίνει επαγγελματικά η παραγωγή σαπουνιού η έστω συμπλήρωμα στο εισόδημα μου; Αν ναι πως πωλείται αυτό; Με το κιλό!; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. boro na ftiaxo kai prasino sapoyni me ayti sintagi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μιχάλης 21 Μαρτίου 2014
    Χρησιμοποίησα τη συνταγή σας και έφτιαξα καταπληκτικό σαπούνι.
    Μετά από δυο μήνες πρόσεξα ότι στην επιφάνεια της πλάκας υπήρχε μια
    άσπρη κρούστα και ήθελα να σας ρωτήσω γιτί γίνεται αυτό.
    Αν γνωρίζετε παρακαλώ απαντήστε μου.
    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα και χρόνια πολλά. Ασχολούμαι εδώ και 4 μήνες με την παρασκευή σαπουνιών με ψυχρή μέθοδο, κάνοντας διάφορες συνταγές. Θα ήθελα να μου δώσετε μία συνταγή για σαπούνι που δεν τελειώνει γρήγορα και έχουμε χρησιμοποιήσει και διάφορα καλλυντικά λάδια. Σας ευχαριστώ! Στέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μιχάλη η ασπρη κρούστα ειναι υπολειμματα καυστικης σοδας στην στερεα μορφη δεν Ειναι τοσο επικινδυνην απλως βγαλτην η σκουπισε το απαλα με μια πετσετα βουτηγμενη με λιγο λεμονι , σε επομενη φορα ισως να μειωσεις τα γρ καυστικης σοδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έφτιαξα το πρώτο μου σαπούνι. !!!!
    Η μόνη παραλλαγή είναι ότι μείωσα στο 1/3ο τις ποσότητες σόδας, λαδιού, νερού . Μια μικρή λευκή κρούστα που εμφανίστηκε την σκούπισα ελαφριά και έφυγε. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για ν'αποφύγουμε την άσπρη κρούστα μπορούμε να μειώσουμε 3% την ποσότητα της καυστικής σόδας. Βέβαια αν δεν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές στη συνταγή, απλά τη σκουπίζουμε καλά και όλα οκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εφτιαξα σαπουνι απο 2.300 ηλιελαιο [ προσφορα του σουπερ.αλλοι το τρωνε].200γρ καστορελαιο,500 καρυδα[μενω σε νησι και το νερο ειναι ολο αλαταγια αφρο τοβαλα],1000 γρ νερο απιονισμενο,400 γρ καυστικη σοδα,αφησα τη σοδα στο νερο 6 ωρες την προσθεσα στα λαδια χτυπησα λιγο τοδα να πηζει λαθος μου ηθελε 10' χτυπημα, τοβαλα σε ταψακι πουχα στρωσει μαυρη χοντρη σακουλα κοντευουν 40 ωρες και το κατω μερος ειναι μαλακο.Παρακαλω πολυ ποια ηταν τα λαθη μουθα ξεραθει και απο κατω;Ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σ υγνωμη για την ενοχληση παλι .Εντοπισα κιαλλο λαθος μου αντι ΝαΟΗ ειχα βαλει καυστικη σοδα πουναι σε σκονη οχι σε νιφαδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. εάν βάλουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής πειράζει;δεν θα ήταν ωραίο σαπουνάκι αγνό με ωραίο χρώμα; και σε ποιο στάδιο της παρασκευής πρέπει άραγε να μπει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρώματα και αρώματα μπαίνουν πάντα στο trace.

      Διαγραφή
  30. ειναι σβησμενη σοδα δεν ειναι επηκυνδηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. αλλο η καυστικη σοδα (ΝαΟΗ) και αλλο η ποτασσα (K2C03).
    Η πρωτη χρησιμοποιειται για την παρασκευη σκληρων σαπουνιων,ενω η δευτερη για μαλακων.Και τα δυο θελουν μεγαλη προσοχη. Πριν δοκιμασετε δειτε βιντεο στο yourube και διαβαστε σε ξενα σαιτ για το δεικτη σαπωνοποισης,καθε λαδι εχει διαφορετικο. Εχουν επισης υπολογιστες που σου βγαζει αυτοματα τις αναλογιες http://www.soapguild.org/Certified-Lye/lye-calculator.php
    Αν βαλουμε τηγανολαδα ειναι καλυτερα να χρησιμοποησουμε τη θερμη μεθοδο και οι αναλογιες απο οσο ξερω ειναι διαφορετικες
    Διαβαστε και για την υπερλιπανση, και οτι αλλο βρειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα, σήμερα δοκίμασα να φτιάξω σαπούνι από τηγανόλαδα. Η δοσολογία μου με βάση έναν υπολογιστή υλικών που βρήκα στο ίντερνετ ήταν 1 κιλό λάδι, 380 γραμμάρια νερό και 129 γραμμάρια σόδα. Τα ένωσα ακριβώς στους 45 βαθμούς και τα δύο. Ανακάτεβα για πάνω από μισή ώρα με κουτάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εκεί τα παράτησα και πετάχτηκα να δανειστώ ένα μιξεράκι με το οποίο συνέχισα για άλλα 15 λεπτά πάλι χωρίς αποτέλεσμα που όμως έδεσε ελάχιστα σε σχέση με όπως ήταν πριν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε κρέμα. Έτσι έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα άλλη συνταγή η οποία έχει λιγότερο νερό και περισσότερη σόδα. Δηλαδή, 1 κιλό λάδι, 300 γραμμάρια νερό και 140 γραμμάρια σόδα. Τα ένωσα με διαφορά 3 βαθμούς (41 και 44) και πάλι όμως δεν είχα αποτέλεσμα. Επειδή το μιξεράκι τα έπαιξε το ανακάτευα για περίπου 30-35 λεπτά χωρίς καμία αλλαγή στο μείγμα. Έτσι τα παράτησα και παρατήρησα το προηγούμενο μείγμα που το έβαλα σε κυπελλάκια ότι άρχισε κι έδενε μόνο του (μετά από 1 ώρα και κάτι). Τί μπορεί να συμβαίνει;;; Υποτίθεται ότι το ελαιόλαδο έρχεται πολύ γρήγορα σε trace. Φταίει ότι είναι τηγανόλαδο, ή ότι δεν έχω σωστό Blender;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. με το κουτάλι θα χρειαστεί σχεδόν 2 ωρες για να έρθει το trace.

      Διαγραφή
  33. Ένα καλό σπιτικό σαπούνι δέν έχει καμια σχέση με το καλύτερο σαπούνι τού εμποριου.Για νά φτιαχτεί ομως καλό σπιτικό σαπούνι θά χρειαστεί να έχουμε κάποιες γνώσεις σαπωνοποιείας.Το κάθε λάδι έχει τις δικές του καλλυντικες ιδιότητες.Σαπούνι με σκέτο ελαιόλαδο θα δώση σαπούνι αρκετά μαλακο με λιγο αφρό αρκετά ενυδατικο και με ήπια καθαριστικη δυναμη.Αν προσθέσουμε και αλλα λάδια μπόρουμε να τού δωσουμε έξτρα ιδιότητες όπως ενυδατωση(αμυγδαλελαιο βουτιρο καρυτε κ.α.) έξτρα αφρο (λάδι καρύδας καστορελαιο)σκληρότητα(φοινικελαιο φοινικοπυρινελαιο)και πολλούς άλλους συνδυασμους.Πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα της καυστικής σοδας και να υπολογίζεται με βαση τις τιμες σαπωνοποιείας τού κάθε ελαιου.Το νερό που χρησιμοποιούμε πρέπει να ειναι απόσταγμενο σε ποσοστό 30 έως 35%επι των ελαιων.Η ενωση ελαιων και σοδας πρέπει να γινεται στην ιδια θερμοκρασία από 35 έως 45 βαθμους.Το σαπούνι πρέπει νά ωριμαση για τουλάχιστον 2 μηνες για να μπορει να χρησιμοποιηθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. το ετοιμο σαπουνι,αφου ωριμασει 2 μηνες,μπορει να ξαναλιωσει και να προσθεσεις αρωμα,χρωμα και να ξαναπηξει?κι αν ναι πρεπει να το αφησεις παλι μετα να ωριμασει η το χρησιμοποιεις αμεσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. το ετοιμο σαπουνι,αφου ωριμασει 2 μηνες,μπορει να ξαναλιωσει και να προσθεσεις αρωμα,χρωμα και να ξαναπηξει?κι αν ναι πρεπει να το αφησεις παλι μετα να ωριμασει η το χρησιμοποιεις αμεσως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπερα ,ενδιαφερουσα η σελιδα σας την ανεκαλυψα και θα επιχειρησω τα σαμπουαν ..Οσο για το σαπουνι κανω καθε χρονο
    Απο την αρχη ειχα επιτυχια και μαλιστα τα σαπουνια που εχω απο χρονο και πανω ,κανουν αφρο . Συνηθως βαζω δαφνελαιο για την παρασκευη ,δεν το αγοραζω δικη μου παραγωγη .Αποψε αποφασισα να χρησιμοποιησω ενα ηλιελαιο .Δυστυχως το σαπουνι μου παρουσιασε κατι σαν κομμενη μαγιονεζα. Εκει που στερεωνοταν το μειγμα, εκοψε ..Επεμεινα πανω απο ωρα να χτυπω το μειγμα .Οταν κρυωσε ηταν σκληρο αλλα κομμενο σε σβολους . Μπηκα στο διαδικτυο για να βρω απαντηση στο προβλημα. Εκει πληροφορηθηκα οτι τα λαδια νοθευονται με ραφοναρισμενα ορυκτελαια ,δηλαδη λαδια που αλλαζουμε στα αυτοκινητα και απο αλλες μηχανες εσωτερικης καυσεως για μεγαλυτερο κερδος και αυτα δεν σαπωνοποιουνται.
    Κρατησα το μπουκαλι για να το παω στο χημειο ..μπορει εγω να το χρησιμοποιησα για σαπουνι τυχαια αλλα καποιος θα τηγανησε πατατακια για τα παιδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εσεις οι φτωχοι βρωματε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λερα μου διαγραφεις τα σχολια βρωμας φτωχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ασε χαμενα τα εχω εισαι ωραιος μαν γραψε λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλημερα σας,

    Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας αλλά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
    Εβαλα τη μισή δόση από όσο λέει η συνταγή,ακολούθησα τις οδηγίες έκανε κρούστα από πάνω αλλά στο εσωτερικό είναι ρευστο.
    Γιατί συμβαίνει αυτό;Μπορώ να το ξαναλιωσω;

    Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. θα μπορούσατε να μου πείτε αν μπορώ να φτειάξω σαπούνι με χρησιμοποιημένο ηλιέλαιο και αν ναι καθαρίζει? ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Is 1337x safe and legal to watch movies and TV shows?

    1337x site is another pirated movie providing site that leaks pirated contents. Again, this site is an illegal one browsing through which becomes a crime in India. Users are recommended not to use this site and shift to the legal alternatives for their entertainment. This site hosts several movies of almost all languages like other torrent sites. Movie categories found in this site include Tamil HD movies, Telegu movies free downloading, Bollywood dubbed, Hollywood dubbed, old movies, etc. It primarily leaks the latest movies in HD resolution making it available to viewers for free streaming and downloading

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. I was studying some of your articles on this site and I think this web site is really informative! Keep putting up. 카지노사이트가이드

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Ζωή Χωρίς Χρήματα: Φτιάχνω Σαπούνι (Χωρίς Βράσιμο) >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. I can't understand your blog but still i think your blog is good because a lot of people Commenting on your blog. But i think you need a marketing for blog so maximum people can read your blog.SMTPGET is the best smtp relay service providers in India for Email Marketing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή