Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γίνε κι εσύ εθελοντής πρασίνου στην Θεσσαλονίκη

Τι κοινό έχουν ένας συνταξιούχος, ένας ιδιωτικός υπάλληλος και μία ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων; Όλοι τους αποφάσισαν να “υιοθετήσουν” κάποιους χώρους πρασίνου που ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης και έχουν καταφέρει να τους μετατρέψουν σε μικρές “οάσεις”, αλλάζοντας έτσι το γκρίζο σκηνικό της πόλης. Αρκούν ένα ποτιστήρι, ένα κλαδευτήρι, μία τσουγκράνα, λίγος ελεύθερος χρόνος και πολλή αγάπη για τα φυτά για να γίνει κάποιος εθελοντής πρασίνου.
Ο 64χρονος Γιάννης Αλεξιάδης έχει “υιοθετήσει” έναν ολόκληρο κήπο, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο σπίτι του, στην περιοχή Ντεπό. Ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος, γεμάτος σκουπίδια, χόρτα και κλαδιά. Ο κ. Γιάννης κατάφερε σε σύντομο διάστημα, με μεράκι, να τον “μεταμορφώσει” και για τη δουλειά του αυτή ανακηρύχτηκε από τη διοίκηση του κεντρικού Δήμου ως “ο καλύτερος εθελοντής πρασίνου”.

“Δούλευα ως το απόγευμα σε βιοτεχνία με ρούχα. Μετά φρόντιζα τον κήπο. Καθάρισα το χώρο, έβαλα γκαζόν και φυτά, τα οποία ποτίζω και περιποιούμαι. Το μικρό πάρκο άλλαξε όψη και όλοι στη γειτονιά δέχτηκαν με μεγάλη χαρά αυτή την αλλαγή. Τώρα, που έκανα τα χαρτιά μου να βγω στη σύνταξη, θα έχω περισσότερο χρόνο να τον περιποιούμαι” δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ.Αλεξιάδης.
Από την πλευρά του, ο ιδιωτικός υπάλληλος Βασίλης Βαρσακέλλης έχει θέσει υπό την προστασία του συνολικά 15 δέντρα, ψευδοπλάτανους, δαμασκηνιές και λιγούστρα. Τα δέντρα βρίσκονται στην περιοχή Αλλατίνη και “περικυκλώνουν” την οικοδομή του 44χρονου.
“Έχω αναλάβει να φροντίζω τα 15 δέντρα που βρίσκονται γύρω από την πολυκατοικία που μένω. Τους ρίχνω λίγο νερό, τους βγάζω τα χόρτα και τα καθαρίζω. Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις πάνω από δύο λεπτά σε κάθε δέντρο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρσακέλλης.
Το να είσαι εθελοντής πρασίνου δεν είναι, όμως, μόνο … ανδρική υπόθεση, όπως αποδεικνύει περίτρανα η παρουσία της Μαρίας Γκέκα στην παρέα των ατόμων που ασχολούνται με την προστασία και την περιποίηση των φυτών. Μπροστά από το κατάστημα υποδημάτων που διαθέτει η 55χρονη, στην περιοχή της Μπότσαρη, βρίσκονται έξι μεγάλα παρτέρια, τα οποία φροντίζει με ιδιαίτερο μεράκι.
“Τα φυτά θέλουν αγάπη και όχι χρόνο. Χρειάζονται λίγο νεράκι και προκόβουν από τους ανθρώπους που έχουν γύρω τους. Όταν τα βλέπεις να αναπτύσσονται, χαίρεσαι. Είναι σαν να βλέπεις τα παιδιά να μεγαλώνουν” τόνισε στο ΑΜΠΕ η κ.Γκέκα.
“Το να ασχολείσαι με τα φυτά είναι μια εκτόνωση. Όταν με ενοχλεί κάτι από το μαγαζί, βγαίνω έξω, τα ποτίζω και αλλάζει η διάθεσή μου. Ξεφεύγει το μυαλό μου. Είναι σαν μια ψυχοθεραπεία, με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε” σημείωσε.
Συνολικά έως σήμερα, περισσότερα από 100 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχουν αναλάβει την περιποίηση και τη φροντίδα των δέντρων, των παρτεριών, των νησίδων και των κήπων, που βρίσκονται είτε μπροστά στα σπίτια τους είτε μπροστά στα καταστήματα τους.
Επιδίωξη της διοίκησης του κεντρικού Δήμου είναι να βάλει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες στο παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό τους καλεί το επόμενο διάστημα να “υιοθετήσουν” έναν χώρο πρασίνου.
Σε μια προσπάθεια να εξαπλωθεί η ιδέα, η Αντιδημαρχία Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, σε συνεργασία με τους εθελοντές της ΧΑΝΘ, θα διοργανώσει την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου δράση ενημέρωσης και παρότρυνσης των πολιτών να υιοθετήσουν ένα δέντρο. Η δράση αποτελεί συνέχεια των ενεργών προσπαθειών του “Είμαι πολίτης και όχι απλά κάτοικος”.
Όσοι θελήσουν να πάρουν υπό την “προστασία” τους ένα δέντρο ή ένα χώρο πρασίνου θα πρέπει να συμπληρώσουν μία ειδική φόρμα με τα στοιχεία τους. Στις ευθύνες τους θα είναι όλες οι εργασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, όπως άρδευση, λίπανση, ξεβοτάνιασμα και η περιποίηση του χώρου.
Συνολικά, σε όλο το Δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν περισσότερα από 55.000 δέντρα, τα οποία αναζητούν “θετούς γονείς”. Μόνο το 2011, τοποθετήθηκαν από την αρμόδια Αντιδημαρχία 4000 καινούρια φυτά σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Πηγή:[healthyliving.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου