Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Δωρεάν καλλιεργήσιμη γη στη Θέρμη και τον Λαγκαδά

Τον δικό σου μπαξέ μπορείς να αποκτήσεις εντελώς δωρεάν, αρκεί να είσαι δημότης του Δήμου Θέρμης και του Δήμου Λαγκαδά. Ο Δήμος θα χωρίσει μία έκταση στη Νέα Ραιδεστό 15 στρεμμάτων σε ίσες επιφάνειες των 50 τ.μ. και θα τις διαθέσει σε 300 δικαιούχους δημότες. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δημότες, αλλά θα δοθεί προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως άποροι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.


Ο δημότης θα καταβάλει τον πρώτο χρόνο το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ, και για τον επόμενο χρόνο το ποσό των 25 ευρώ. Για τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες το ποσό για το πρώτο έτος θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για τους άπορους η διάθεση της καλλιεργήσιμης γης θα γίνει δωρεάν.

Ο κάθε δημότης μπορεί να φυτέψει λαχανικά επιλογής του στο κομμάτι που του αντιστοιχεί και αναλαμβάνει να τα περιποιείται και φυσικά να μαζεύει τη σοδιά του. Προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια να γίνεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, καθώς σκοπός του προγράμματος είναι να παραχθούν λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας.

Ο Δήμος θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης γύρω από θέματα βιολογικής καλλιέργειας, ώστε όλοι οι νέοι μπαξεβάνηδες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις. Το πρόγραμμα πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών, όποτε και θα αρχίσει ο Δήμος να δέχεται τις αιτήσεις.

Έτσι, θα μπορούν οι δημότες να απολαύσουν την πρώτη σοδιά με καλοκαιρινά βιολογικά λαχανικά.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα περιμένει έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαγκαδά και αναμένεται να αρχίσει να δέχεται αιτήσεις δημοτών τέλη Μαρτίου, όπου θα παραχωρηθούν στους δημότες επιφάνειες για καλλιέργεια στην περιοχή των Λουτρών.

Η κάθε επιφάνεια θα έχει εμβαδό 50 – 100 τ.μ. και οι καλλιέργειες θα είναι βιολογικές. Οι δικαιούχοι δημότες θα συμβάλλουν με την καταβολή ενός ποσού για κάθε έτος. Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει να παρέχεται πέρα από την άρδευση της έκτασης και ο κατάλληλος εξοπλισμός για την καλλιέργειά της.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί ώστε να καλλιεργηθούν και να διασωθούν δύο ντόπιες ποικιλίες λαχανικών: το ντοματάκι και η μελιτζάνα Λαγκαδά. Παρόμοιο πρόγραμμα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται να εγκριθεί και για τον Δήμο Θερμαϊκού.

Πηγή:[palmos965.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου