Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ανταλλακτικό παζάρι στο Καρλόβασι Σάμου 28/04/2012


Το ανταλλακτικό παζάρι θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 28/4/2012 στο Καρλόβασι Σάμου στην κεντρική πλατεία μεταξυ 11 και 2 το μεσημερι.


 Τι είναι το παζάρι και με ποια λογική ξεκίνησε και λειτουργεί;
Είναι μια προσπάθεια να ορίσουμε την καθημερινότητά μας σε διαφορετική βάση και μεάλλους όρους από αυτούς της αγοράς,της ανάπτυξης, της εκμετάλευσης και του κέρδους.Με όρους που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την κοινωνικήσυνεργασία και δημιουργία. Το ανταλλακτικό παζάρι ΔΕΝ είναι απάντηση στην οικονομική κρίση του συστήματος. Είναι μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια οικονομία αλληλεγγύης που μαζί με άλλες ανάλογες δράσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε μια δικαιότερη κοινωνία, σε μια δικαιότερη οικονομία. Το παζάρι ΔΕΝ είναι φιλανθρωπικό (με την έννοια ότι δεν παρέχονται πράγματα από τους ανώτερους -που "έχουν" - στους κατώτερους - που "δεν έχουν"). ΔΕΝ απευθύνεται μόνο στους φτωχούς ή σε άτομα με μειωμένη αγοραστική δύμανη. Η βασική μας ιδέα είναι η επαναχρησιμοποίηση και η μεταποίηση, δεν είναι ούτε η μιζέρια ούτε η μειονεξία,. Είναι ένας τρόπος αμφισβήτησης των κυρίαρχων οικονομικών σχέσεων μέσα από τις πρακτικές του μοιράσματος και της ανταλλαγής. 
 Πώς λειτουργεί; 
Χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, ανταλλάσουμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, cd,μικροέπιπλα, και κάθε είδους αντικείμενα που μας είναι περιττά ή άχρηστα. Με αυτό τον τρόπο αλλάζουν χέρια και επαναχρησιμοποιούνται αντί να καταστρέφονται. Όσα, λοιπόν χρηστικά αντικείμενα διαθέτετε που δεν χρησιμοποιείτε, μπορείτε να τα χαρίσετε και να πάρετε ό,τι χρειάζεστε. Μπορείτε ακόμη να πάρετε αντικείμενα που χρειάζεστε, ακόμη και σε περίπτωσηπου δεν έχετε αντικείμενα να δώσετε. Τα πράγματα που χαρίζετε πρέπει να είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση και μπορείτε να τα φέρνετε επί τόπου στο παζάρι και καθ΄όλη τη διάρκεια του. [Αν δεν σας είναι δυνατό να περάσετε από το επόμενο, αλλά έχετε πράγματα που θέλετε να χαρίσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της παρούσας ομάδας.]
Το παζάρι λειτουργεί ως τώρα ως μια συγκέντρωση ανταλλαγής χρηστικών αντικειμένων (ρούχων, βιβλίων, cd, ηλεκτικών συσκευών κ.α). Η φιλοδοξία μας είναι να αποκτήσει και τη μορφή της ανταλλαγής υπηρεσιών (π.χ: μαθημάτων, επισκευών, κατασκευών) και χρόνου(π.χ. babysitting). Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη εγκαινιάσει ένα βιβλίο προσφοράς και ζήτησης, όπυ καταγράφονται τηλέφωνα εθελοντών που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν κάποια υπηρεσία.
Ελάτε στο παζάρι φέρνοντας ό,τι δεν χρησιμοποιείτε και ... ψάξτε! Μπορεί να βρείτε κάτι πουχρειάζεστε
Ελάτε, λοιπόν, να γίνουμε συνένοχοι στην ανταλλαγή και προσφορά αντικειμένων, χρόνου, υπηρεσιών,ιδεών και πρακτικών και όλοι μαζί να βάλουμε τις βάσεις για μια αλληλέγγυαοικονομία που δεν θα στηρίζεται στην εκμετάλευση ανθρώπων και φύσης αλλά στηνκοινωνική δικαιοσύνη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ομάδα facebook:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου