Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Δίκτυο Ανταλλαγής Χρόνου (Θεσσαλονίκη)


ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ
Η χώρα βιώνει μια μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση αλλά, συγχρόνως και κρίση αξιών. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται δραματικά, επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, νέοι επιστήμονες είναι εκτός αγοράς εργασίας, εκατοντάδες συμπολίτες μας αθροίζονται καθημερινά στις χιλιάδες των ανέργων. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που θα έπρεπε να είναι οικονομικά ενεργό, βρίσκεται εκτός παραγωγής. Όχι μόνο χωρίς δουλειά αλλά και χωρίς την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει υπηρεσίες που είναι αναγκαίες στην καθημερινή του ζωή. Η έλλειψη χρημάτων βαθαίνει το πρόβλημα, αναστέλλει τις συναλλαγές, επιδεινώνει τις ανάγκες, υποβαθμίζει το επίπεδο διαβίωσης, αυξάνει την ανέχεια και πλήττει ευθέως τη συνοχή της κοινωνίας. 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οι επαγγελματίες μπορούν με το δίκτυο να αποκτήσουν μια νέα ιδιαίτερη αγορά. Η συμβατική οικονομική πρακτική σε μια σχέση συναλλαγής, θέλει κάποιον που πουλάει μια υπηρεσία και κάποιον που την πληρώνει σε χρήμα. Όταν το χρήμα δεν υπάρχει, τότε δεν υπάρχει ούτε και η συναλλαγή. Με το δίκτυο ανταλλαγής, αποκτά αξία και ζήτηση η υπηρεσία του καθενός. Το μέλος δε χρειάζεται να βρει «αγοραστή» για τη υπηρεσία που προσφέρει. Χρειάζεται απλά να την ανταλλάξει με οποιαδήποτε υπηρεσία, οποιουδήποτε άλλου μέλους. Τα μέλη λειτουργούν με βάση το χρόνο. Κανείς δεν πληρώνει, ενώ όλοι αποκτούν πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες, για την απόκτηση των οποίων θα έπρεπε κανονικά να καταβάλλουν κάποια αμοιβή σε χρήμα. Καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος του κόστους ζωής και εξοικονομείται ένα σημαντικό μέρος του ατομικού εισοδήματος. Παράλληλα τονώνεται η τοπική οικονομία και η επιχειρηματικότητα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η μεγάλη πρόκληση της πρωτοβουλίας που ξεκινά είναι να μεταβληθούμε σταδιακά, από μια κοινωνία συμφέροντος, σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που είναι σε αδράνεια. Να λειτουργήσουμε ως κοινωνία και όχι ως άτομα. Να ανακαλύψουμε ξανά το πατροπαράδοτο Ελληνικό ήθος της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, ενδυναμώνοντας την ανθρώπινη ποιότητα στις γειτονιές μας και στην ευρύτερη τοπική μας κοινότητα. Να δώσουμε στους ανέργους μία ευκαιρία επανένταξης στην οικονομική ζωή, με ανθρώπινους όρους, καθώς και πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους χιλιάδες που δεν έχουν. Να δώσουμε ζωτικό χώρο στη νεανική παραγωγικότητα. Στις ικανότητες της νέας γενιάς. Να δώσουμε ευελιξία απασχόλησης στις γυναίκες. Να κάνουμε συμμέτοχους τους συνταξιούχους, αξιοποιώντας τον πλούτο εμπειρίας και ικανοτήτων που μπορούν να προσφέρουν. Να δώσουμε μια νέα διάσταση στη ζωή ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Η ΙΔΕΑ
Το Δίκτυο Ανταλλαγής Χρόνου (time for time), ή σε ελεύθερη μετάφραση «ο χρόνος μου για το χρόνο σου», είναι ένα σύστημα ανταλλαγής υπηρεσιών με «μονάδα πληρωμής» το χρόνο. Χωρίς φυσικό ή λογιστικό χρήμα να παρεμβαίνει στη συναλλαγή. Τα μέλη του δικτύου ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες, χρεώνοντας απλά το χρόνο που διαθέτουν. Κυρίαρχη έννοια είναι αυτή της ισοδύναμης αξίας της κάθε προσφερόμενης ώρας. Όποιο και αν είναι το επάγγελμα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι η υπηρεσία.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ
Το Δίκτυο Ανταλλαγής Χρόνου έχει απαράβατες αρχές. Την κοινωνική συνείδηση. Την έννοια της ισότητας. Τη συναίσθηση της ανάγκης. Την ειλικρίνεια των συναλλαγών. Την ελεύθερη βούληση. Την εμπιστοσύνη στον άλλον. Την ισοτιμία στη προσφορά. Το σεβασμό στη διαδικασία. Τη συνέπεια στην παροχή. Την καλή προαίρεση. Το ήθος και την εντιμότητα

ΟΙ ΑΞΙΕΣ
Η θεμελιώδης αξία του δικτύου είναι η αλληλεγγύη των μελών της κοινωνίας. Η κοινή στάση απέναντι στο πρόβλημα. Η δύναμη που προκύπτει μέσα από την ένωση χιλιάδων ανθρώπων. Η ανταλλαγή υπηρεσιών γίνεται χωρίς όρους οικονομικού οφέλους. Είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε κερδοσκοπική λογική. Δεν έχει πελάτες και υπολογισμούς. Είναι μια μεγάλη πράξη εθελοντισμού.
Ο ρόλος των δύο Δήμων και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης θα είναι να προσφέρουν στους πολίτες την υποδομή, την τεχνογνωσία, και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται, για την εκκίνηση του εγχειρήματος αυτού, αναλαμβάνοντας τα σχετικά λειτουργικά κόστη και φιλοδοξώντας, έτσι, να παίξουν τον ρόλο του καταλύτη, διευκολύνοντας πρακτικά τους δημότες να οργανώσουν και να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη τους.
ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου