Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Εβδομάδα δωρεάν θερινού κινηματογράφου στην Αθήνα

Το 1ο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση» διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και την Περιφέρεια Αττικής, από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο που βρίσκεται εντός του Αττικού Άλσου. 
Ο κινηματογράφος σε μία ειδική εκδήλωση στις 2 Ιουλίου, στις 20.00, θα μετονομαστεί Ciné Αττικόν – Θόδωρος Αγγελόπουλος, προς τιμή του σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργού.


Στην εκδήλωση θα θα παρευρεθεί η σύντροφος της ζωής του Φοίβη Οικονομοπούλου, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995).

«Η μετονομασία του θερινού κινηματογράφου εντός του Αττικού Άλσους δεν είναι παρά ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να απονείμουμε στον Έλληνα στοχαστή σκηνοθέτη και δημιουργό, Θόδωρο Αγγελόπουλο. Επιθυμία μας είναι η καταγραφή του ονόματός του στο χώρο που σημάδεψε για πάντα, αυτόν δηλαδή του κινηματογράφου, να παραπέμπει εις το διηνεκές στο σημαίνοντα λόγο, την ποίηση των εικόνων, τη λυρικότητα και τη βαθειά γνώση της ιστορίας που αποτύπωσε στα έργα του», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Η είσοδος στο αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση», από τις 3 έως τις 8 Ιουλίου, είναι ελεύθερη και θα τηρείται σειρά προσέλευσης. Δελτία εισόδου θα διανέμονται από το ταμείο του κινηματογράφου μισή ώρα πριν από την προβολή της ταινίας. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:00.

Η Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Άννας Παπαδημητρίου – Τσάτσου, πρωτοβουλία της οποίας ήταν το 1ο κινηματογραφικό αφιέρωμα «Κοινωνία σε Κρίση», ευελπιστεί  να γίνει θεσμός και να προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν δωρεάν, επιλεγμένες ταινίες σε ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής, πόλο έλξης σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Για τη θεματική του Κινηματογραφικού Αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, η Αντιπεριφερειάρχης, κα. Παπαδημητρίου, εξηγεί:

«Η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό πράγματι να καταστήσει το Αττικό Άλσος πόλο έλξης πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνει για πρώτη χρονιά ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με τη συνεργασία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Επιθυμία μας είναι να προσφέρουμε στους κατοίκους της Αττικής τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες που έχουν χρόνια να προβληθούν στις ελληνικές αίθουσες, όπως η ταινία Σκιές και σιωπή, κλασικές ταινίες, όπως Τα σταφύλια της οργής, που έχουν αποκατασταθεί, αναδεικνύοντας έτσι την πολύτιμη δουλειά των κινηματογραφικών αρχείων, αλλά και ταινίες σύγχρονες που η δυναμική τους τις έχει καταστήσει ήδη διαχρονικές, όπως Το μίσος. Η επιλογή της θεματικής του συγκεκριμένου αφιερώματος Κοινωνία σε Κρίση, όπως δηλώνεται και από τον τίτλο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Αντίθετα, είναι άκρως συνειδητή προκειμένου μέσα από το πολιτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων ταινιών να επιχειρηθεί εκ νέου η ανάγνωση της κρίσης μέσα από ό,τι έχει προηγηθεί, αλλά και ό,τι ισχύει ακόμα, στο ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και ατομικό πλαίσιο.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους θεατές μία ανάσα από την καθημερινότητα, τόσο μέσα από τον ίδιο το χώρο του Αττικού Άλσους που συνιστά έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου, όσο, και κυρίως, μέσα από τις ίδιες τις ταινίες και την τέχνη του κινηματογράφου που με τη μαγεία των εικόνων ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και προτείνει μία ουσιαστική διέξοδο. Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι μεγάλη και ότι το πρώτο αυτό αφιέρωμα θα είναι η αφετηρία πολλών ακόμη».

Η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Κομνηνού, αναφέρει επίσης: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής,  να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του κορυφαίου Έλληνα και διεθνή σκηνοθέτη, Θόδωρου Αγγελόπουλου, δίνοντας το όνομά του στο  θερινό κινηματογράφο του Αττικού Άλσους. Συγχαίρουμε επίσης, για τη διοργάνωση σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενός κινηματογραφικού  αφιερώματος για την οικονομική κρίση, θεματική, στην οποία ο μεγάλος δημιουργός άνοιξε με τον οραματικό του τρόπο καινοτόμους δρόμους».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

ΔΕΥΤΕΡΑ 02/07 – 21:00
Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

ΤΡΙΤΗ 03/07 – 21:00
Το αλάτι της γης (1954)
Σκηνοθεσία: Herbert J. Biberman

ΤΕΤΑΡΤΗ 04/07 – 21:00
Το μίσος (1995)
Σκηνοθεσία: Mathieu Kassovitz

ΠΕΜΠΤΗ 05/07 – 21:00
Wasted Youth (2011)
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Jan Vogel

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/07 – 21:00
Τα σταφύλια της οργής (1940)
Σκηνοθεσία: John Ford

ΣΑΒΒΑΤΟ 07/07 – 21:00
Σκιές και σιωπή (1962)
Σκηνοθεσία: Robert Mulligan

ΚΥΡΙΑΚΗ 08/07 – 21:00 
Οι επίλεκτοι (2007)
Σκηνοθεσία: Jose Padilha


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου