Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Ανοιχτά μαθήματα για τη διάσταση του Αρχαίου Δράματος σήμερα

Ένας κύκλος ελεύθερων μαθημάτων και εργαστηρίων οργανωμένος από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Φιλοσοφικό Καφενείο στο Στούντιο «Λήδρα». Ο κύκλος αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού στον ίδιο χώρο.   

Από τις 13 Νοεμβρίου 2012, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Φιλοσοφικό Καφενείο συνδιοργανώνουν κάθε Τρίτη στις 7.00 μ.μ με 10.00 μ.μ, στο στούντιο Λήδρα, Κέκροπος 12, Πλάκα, ένα κύκλο μαθημάτων με θέμα την σκηνική, την πολιτισμική και την πολιτική διάσταση του Αρχαίου Δράματος σήμερα.   Σε μια εποχή όπου βάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτισμοί και η άυλη και υλική κληρονομιά των λαών, η έρευνα και η δημιουργία που σχετίζονται με την τραγωδία, την κωμωδία και το σατυρικό δράμα αποτελεί κεφαλαιώδη πράξη πνευματικής αντίστασης.   

Ο κύκλος των μαθημάτων θα περιλάβει μια εισαγωγή για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της σημερινής κρίσης στην ερμηνεία των έργων και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί σε μια σειρά από ειδικότερα θέματα: Τον ρόλο του αγγελιοφόρου στους Πέρσες, την Αντιγόνη και τις Βάκχες, αλλά και στην κωμωδία, την σχέση θεάτρου και τελετουργίας, το σκηνικό αντικείμενο και τις συμβολικές του διαστάσεις στον Αισχύλο, την διερώτηση για τις σχέσεις του αρχαίου δράματος και της πόλεως-κράτους της Αθήνας, την θεωρητική και σκηνική ανάγνωση της Μήδειας σε σχέση με τις γυναικείες σπουδές, την ιστορία των νεώτερων παραστάσεων του αρχαίου δράματος, τον διάλογο τραγωδίας, τον διάλογο του με τις ιδέες των πρωτοποριών, με το πολιτικό μιούζικαλ και με τον παγκόσμιο κινηματογράφο και άλλα.   

Τα θεωρητικά μαθήματα θα συμπληρώνονται με παρεμβάσεις ηθοποιών που έχουν διακριθεί στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος καθώς και με προβολές ταινιών και κινηματογραφημένων παραστάσεων.

Όσοι παρακολουθήσουν τον κύκλο θα παίρνουν σχετικό πιστοποιητικό.  

 Ο κύκλος θα κλείσει με ημερίδα που θα διοργανωθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την άνοιξη του 2013. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973303748, 6997003415 και e-mail: drama.centre@panteion.or cmc.panteion.gr 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου