Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δίκτυο Έμπρακτης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανταλλακτικής Οικονομίας Νάξου


Ποιοί είμαστε
Η ζωή μας συνεχώς ευτελίζεται μέσα σ’ ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα που μεθοδικά καταργεί, βήμα-βήμα, στοιχειώδη και αναφαίρετα δικαιώματα. Mε μια νοοτροπία ίσων ευθυνών, μέσα από αντισυνταγματικές διαδικασίες, θεσμοθετεί την απομύζηση του κοινωνικού πλούτου, που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οδηγώντας μας στην εξαθλίωση. Τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλών τάξεων καλούνται να καλύψουν τα χρέη που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο εξακολουθεί να κερδοσκοπεί ανεξέλεγκτα, ακόμα και κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Παραμένοντας παθητικοί απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα, γινόμαστε άμεσα συνυπεύθυνοι. Είναι η ώρα ν’ ανοιχτεί επιτέλους ένας δρόμος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τη δράση μας τον παραλογισμό που ζούμε. Θεωρώντας ότι το χρήμα δεν μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας διασφάλισης της αξιοπρέπειάς μας, πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε και έξω από τον φαύλο κύκλο των εγχρήματων συναλλαγών, στο βαθμό τουλάχιστον που το επιτρέπουν οι «τυπικές» υποχρεώσεις μας (ενοίκια ή/και δάνεια, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) ή άλλα πάγια έξοδα που τυχόν έχει ο καθένας, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.
ΣΚΟΠΟΣ, λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας πολιτών της Νάξου είναι η ανάπτυξη ενός εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας μεταξύ των μελών, για την κάλυψη κάποιων από τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, με τον σταδιακό περιορισμό - ελπίζουμε σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό - της εξάρτησής μας από το χρήμα, αλλά και του ελέγχου που μας ασκείται μέσω αυτού.

Το Δίκτυο «Πάρ' το Αλλιώς» προτίθεται να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα, αγροτικά και κτηνοτροφικά, μέσω της ανταλλαγής, καθώς και να συνεισφέρει στα «επιπλέον» της καθημερινής ζωής: ρουχισμό, οικιακό εξοπλισμό, τεχνικές γνώσεις, μαθήματα, χειρωνακτικές εργασίες, υποστήριξη σε πρακτικά θέματα, αγαθά πολιτισμού, γνώσης και ψυχαγωγίας, κ.ά.
Όροι συμμετοχής
ΜΕΛΟΣ του Δικτύου μπορεί να γίνει όποιος αποδέχεται τη φιλοσοφία της οριζόντιας οικονομίας που εκφράζει το συγκεκριμένο εγχείρημα, λειτουργώντας με βάση τις αληθινές ανάγκες και όχι τον καταναλωτισμό. Το Δίκτυο έχει επίσης τη δυνατότητα να βάζει «βέτο» ως προς τη συμμετοχή ατόμων που δρουν με αδιαφάνεια και ιδιοτέλεια.
Καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί. Αν θέλετε να συμμετέχετε, δηλώστε ό,τιδήποτε έχετε την πρόθεση να προσφέρετε: από τη φύλαξη ενός παιδιού μέχρι το βάψιμο ενός σπιτιού. Ακόμα, συμπληρώστε ό,τι χρειάζεστε. Εφόσον κάποιο από τα μέλη της ομάδας έχει τη δυνατότητα να το προμηθεύσει, επικοινωνείτε μαζί του και συμφωνείτε από κοινού τον τρόπο συναλλαγής. Η «ισοτιμία» υπηρεσίας-προϊόντος ορίζεται με βάση την απευθείας συνεννόηση μεταξύ των συμβαλλομένων, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες που προκύπτουν. Δεν ορίζεται εξαρχής κάποια τιμή, ούτε παρεμβαίνει κάποιου είδους νόμισμα. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές συναποφασίζουν μόνες τους την αναλογία ανταλλαγής, σε πλαίσιο εμπιστοσύνης, καλής θέλησης και «καθαρών» προθέσεων. Ελάτε να δράσουμε συλλογικά!
Καλούμε κάθε συμπολίτη μας που συμφωνεί με τις παραπάνω αρχές να συμμετέχει ενεργά. Επικεντρώνουμε στον άνθρωπο και την ανάγκη μας για αξιοπρεπή ζωή και κοινωνική αλληλοϋποστήριξη. Συνεργαζόμενοι με όρους ισοτιμίας, μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο.
Πολίτες ενωμένοι σαν γροθιά δυνατή, όχι επαίτες με ανοιχτό το χέρι!
Θα μας βρείτε στο χώρο που στεγάζει την ΚΛΙΜΑΚΑ (τον οποίο, μάλιστα, μας παραχωρεί στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει). Εκεί, έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες αλλά και πράγματα.
Ανοιχτά κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 και κάθε Σάββατο 11:00-13:00.
Tηλ. 6951404960 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου