Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Παλαιός - νέος τρόπος ζωής...

Η οικονομική κρίση, ευτυχώς, δίνει ώθηση σε πολλούς ανθρώπους να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ακόμη και αν αυτή η κοινωνική προσφορά θα έπρεπε να είναι θέμα του κράτους, το ότι ενεργοποιούμαστε σήμερα, βλέποντας τις ανάγκες του διπλανού μας, είναι ελπιδοφόρο.

Η αλληλεγγύη που δεν θα πρεπε να λείπει από το κάθε άτομο, γίνεται ανάγκη.

Άλλη μια περίπτωση συνεισφοράς στον αναξιοπαθούντα άστεγο, άνεργο και βαθιά δοκιμαζόμενο άνθρωπο, δίνει ο Βόλος μέσω της κουζίνας αλληλεγγύης.


Οι αφίσες στο Βόλο γράφουν :Προσφέρουμε λίγο φαγητό και πολλή αγάπη!!!!''

Κάθε Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, ο θηλυκός Δον Κιχώτης του Βόλου, η κ. Αγγελική Ιωαννίτη, συνταξιούχος σήμερα, μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες του Βόλου, προσφέρουν φαγητό στους άστεγους και σε όσους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ σήμερα. Στην αρχή το εγχείρημα ξεκίνησε μόνο Σάββατο αλλά σύμφωνα με την κ. Αγγελική, επειδή υπήρχε πολύς κόσμος που ζητιάνευε αποφασίστηκε να δίνουν φαγητό και τις Πέμπτες. Πρόσφατα προστέθηκε και η Τρίτη και στην Ερμού του Βόλου, στήνεται το τραπέζι αλληλεγγύης ''για όποιον ζητήσει φαγητό'', λέει η κ. Αγγελική.

Ο Δήμος πρόσφερε ένα σπιτάκι, από αυτά τα ξύλινα των Χριστουγέννων, και την άδεια να παίρνουν υλικά από το παντοπωλείο του δήμου δωρεάν για να μαγειρέψουν. Φούρνοι δίνουν ψωμί της προηγούμενης ημέρας, ενώ η σχολή Gourme τους δίνει φαγητά και ένα ζαχαροπλαστείο γλυκά κάθε Σάββατο. Ένας άλλος κύριος που φτιάχνει βιολογικά προϊόντα δίνει γιαούρτια και κρέμες για το τραπέζι αλληλεγγύης, κάποια μαγειρεία δίνουν φαγητό, ενώ διάφορες κυρίες αναλαμβάνουν να μαγειρέψουν εναλλάξ!

Το συγκλονιστικό είναι -πάντα σύμφωνα με την κ. Ιωαννίτη, που πρόσφατα έγινε θέμα και στους ''Νew York Times''-ότι υπάρχουν και κάποιοι που ενώ έχουν ανάγκη φαγητό, ντρέπονται να πάνε στο τραπέζι αλληλεγγύης.

Αυτοί που πηγαίνουν για φαγητό είναι άστεγοι, άλλοι τρώνε στα συσσίτια της εκκλησίας και έρχονται για το βραδινό τους, άλλοι τρώνε στα ΚΑΠΗ, και ντρέπονται να πάνε στην οδό Ερμού του Βόλου....Η κ. Αγγελική λέει ότι δεν κάνει καμιά αξιολόγηση αυτών που ζητούν φαγητό. Όποιος ζητήσει φαγητό το δίνει από καρδιάς!!!!!!!!!!!!!!

Επίσης ο ''Δον Κιχώτης '' του Βόλου, είναι μέλος του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Μαγνησίας. Εδώ και ενάμιση χρόνο, εφαρμόζεται μια εναλλακτική κοινωνική οικονομία, για να προστατευτεί ο κόσμος από την οικονομική κρίση.

Τι συμβαίνει στο Δίκτυο Ανταλλαγών;

Τα μέλη ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα αλλά και υπηρεσίες, ενώ το μέσο ανταλλαγής δεν είναι το ευρώ αλλά το ΤΕΜ, δηλ η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα. Κάποιος δηλ που έχει πορτοκάλια, μπορεί να τα διαθέσει και να μαζέψει ΤΕΜ. Με τα ΤΕΜ του μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες κάποιου άλλου μέλους ή μπορεί να αγοράσει κάτι.

Ακόμη, πολλοί αγρότες συνεργάζονται πια, ο ένας βάζει το χωράφι του, ο άλλος τα εργαλεία, δουλεύουν μαζί και μοιράζονται τα κέρδη από τα προϊόντα που καλλιεργούν και πουλούν.

Μάλιστα μια ομάδα που ανήκει και η κ. Αγγελική, έχει φυτέψει στάρι βάζοντας 10 ευρώ ο καθένας και το καλοκαίρι θα πάνε όλοι μαζί να το μαζέψουν.

Σίγουρα οι άνθρωποι βρίσκουν λύσεις για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Όπως λέει και η κ. Αγγελική ''Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση...............Παλιά στα χωριά οι ανταλλαγές ήταν τρόπος ζωής.............Παλιά όταν κάποιος φώναζε βοήθεια έτρεχαν όλοι, κάτι που είχαμε χάσει τα τελευταία χρόνια και δεν ξέραμε ούτε ποιος μένει δίπλα μας στην πολυκατοικία''........

Σκεφθείτε να δημιουργηθούν ομάδες Ανταλλαγής παντού, όχι μόνο προϊόντων αλλά και υπηρεσιών, και το χρήμα να γίνει μη απαραίτητο σε μεγάλη κλίμακα στην κοινωνία.

Το θέμα είναι....μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χρήματα;;;;;;;; Έστω στις καθημερινές μας ανάγκες;;;;;;

Θα δέχονταν όλοι να προσφέρουν και να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ή θα ζητούσαν αποτίμηση των υπηρεσιών τους πολύ μεγαλύτερη των άλλων;;;;;;;

Ή θα φτάναμε πάλι στις τεράστιες διαφορές των αμοιβών των υπηρεσιών;;;;;;;;;

Γιατί είτε με ευρώ, είτε με ΤΕΜ, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, αν χρειάζεται να δίνω πχ τα πορτοκάλια μιας σεζόν για να πάρω τις υπηρεσίες ενός δικηγόρου ή γιατρού, τότε στον ίδιο παρονομαστή θα βρισκόμαστε!!!!!!!!!!!

Πάντως, στο ''Ανταλλακτική Οικονομία'' στη διεύθυνση http://antallaktiki.gr, υπάρχουν πάμπολλες αγγελίες. Δίνουν και ζητούν οι πολίτες πολλά και διάφορα προϊόντα, όπως δίνουν στρέμματα χωράφια για ένα διαμέρισμα, ή ανταλλαγή αυτοκινήτου με ζώα κλπ!!!!!!!!

Νέος τρόπος ζωής για μας.............παλιός για τους πολύ παλαιότερους!!!!!!!!!!


Πηγή:[http://o-kipos.pblogs.gr/2012/03/palaios-neos-tropos-zwhs.html]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου