Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ


Ποιοι είμαστε
Το δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης είναι μια πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής, με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων που στόχο έχει την υποστήριξη ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής και τύπο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.Η οικονομική κρίση στη χώρα μας ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθούν δίκτυα εναλλακτικής οικονομίας. Τα τοπικά δίκτυα ανταλλαγής και αλληλεγγύης είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και παράγουν, δημιουργούν, αποκτούν γνώση προς όφελος τους και αντιστέκονται στα καταναλωτικά πρότυπα, τον ανταγωνισμό, τη συσσώρευση και την κερδοσκοπία.


Πρέπει να είναι κάποιος κάτοικος Κοντοπεύκου για να εγγραφεί;
Το Δίκτυο αυτό φτιάχτηκε για το Κοντόπευκο αλλά δεν αποκλείονται και κάτοικοι άλλων συνοικιών της Αγίας Παρασκευής καθώς και ενδιαφερόμενοι όμορων δήμων.

Πως γίνονται οι συναλλαγές;
Κάθε 1 ώρα προσφοράς μιας υπηρεσίας κοστολογείται (δηλαδή χρεώνεται στο λογαριασμό του ατόμου που προσέφερε) με 7 Μονάδες. Μετά την εγγραφή, ο λογαριασμός κάθε μέλους ξεκινάει με 0 Μονάδες και το όριο στο οποίο μπορεί να κινηθεί είναι από -100 έως +250. Οι αρνητικές τιμές σημαίνουν ότι το μέλος έχει λάβει περισσότερα από όσα έχει προσφέρει, ενώ οι θετικές ότι έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει. Στη διαδικτυακή σελίδα του δικτύου θα υπάρχει ένας ταξινομημένος κατάλογος με όλες τις προσφορές των μελών, αν σε ενδιαφέρει κάτι, επικοινωνείς με αυτόν που το προσφέρει, και όταν γίνει η συναλλαγή μπαίνετε στο δίκτυο για να μεταφέρετε τις Μονάδες. Στο Δίκτυο εκτός από υπηρεσίες θα προσφέρονται και τρόφιμα. Η ανταλλαγή και σε αυτή την περίπτωση γίνεται με Μονάδες. Εδώ για τις μονάδες ισχύει η σχέση Μονάδας-Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος προσφέρει σε ένα μέλος του Δικτύου μια ποσότητα τροφίμων η οποία θεωρεί ότι κοστίζει 3 ευρώ, τότε στο Δίκτυο θα μπορεί να την προσφέρει το πολύ με 3 Μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτός που προσφέρει τα τρόφιμα μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε τιμή που όμως δε θα ξεπερνά τις 3 Μονάδες.

Επικοινωνία
Email: diktiokontopefkou@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου