Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη - Δίπλα σε μαθητές με δωρεάν μαθήματα

«Με δεδομένη την κρίση, γιατί να μην ξεκινήσουμε να πιάσουμε το... νήμα της ανθρωπιάς;». Βλέποντας ολοένα και περισσότερες οικογένειες να βρίσκονται με την... πλάτη στον τοίχο και να αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους με φροντιστήρια, ο φιλόλογος Δημήτρης Παπαγιάννης και δεκάδες άλλοι καθηγητές μπαίνουν εθελοντικά στην... πρώτη γραμμή της προσφοράς, για να επενδύσουν στη μόρφωση των νέων.

Σαράντα εθελοντές εκπαιδευτικοί θα διδάξουν στα τμήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, που «στήνει», για πρώτη φορά φέτος, ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ και ο δήμος Νεάπολης - Συκεών ανέλαβε να οργανώσει πρόγραμμα για τη στήριξη μαθητών λυκείου και γυμνασίου.

Η ανεργία και η συρρίκνωση εισοδημάτων έχουν φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες γονείς, οι οποίοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν όχι μόνο τα φροντιστήρια για τη μαθησιακή ενίσχυση των παιδιών τους, αλλά ακόμη και τα βιβλία που απαιτούνται. «Ηρθε πατέρας 50 ετών στο γραφείο μου και έκλαιγε, διότι δεν είχε χρήματα για να αγοράσει το βιβλίο των Αγγλικών. Συγκλονίστηκα», αναφέρει η διευθύντρια του 18ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, Φωτεινή Νικολαΐδου, και προσθέτει: «Ποιος δεν θέλει να πάει το παιδί του σε μία θεατρική παράσταση; Και όμως, ορισμένοι γονείς δυσκολεύονται να δώσουν 5 - 10 ευρώ για μία εκδήλωση ή εκπαιδευτική επίσκεψη».

Ενίσχυση
Η κ. Νικολαΐδου, καθηγήτρια Φυσικής, μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης να οργανώσει πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας χωρίς δεύτερη σκέψη δήλωσε αμέσως συμμετοχή για να διδάξει δωρεάν σε παιδιά που χρειάζονται μαθησιακή ενίσχυση. «Πιστεύω στον εθελοντισμό, στον τομέα στον οποίο μπορεί να αποδώσει ο καθένας, και αυτό ήταν το κίνητρό μου. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και η νεολαία πλήττεται. Ας δώσουμε κάποιες αξίες στα παιδιά μας, ας επενδύσουμε στη μόρφωσή τους», τονίζει η κ. Νικολαΐδου.

Ο φιλόλογος, Δημήτρης Παπαγιάννης, είναι επίσης ένας από τους 40 καθηγητές, που θα διδάξουν εθελοντικά στα τμήματα που θα συγκροτήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. «Τέτοιου είδους επιλογές πάντα με γοήτευαν και ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικά χαλεπούς, όπως οι τωρινοί», επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος πάντα είχε τη διάθεση να προσφέρει και όποτε του δινόταν η ευκαιρία το έπραττε.

Το νήμα της ανθρωπιάς
«Με δεδομένη την κρίση, γιατί να μην ξεκινήσουμε να πιάσουμε το νήμα της ανθρωπιάς; Δεν είναι τα λεφτά που κάνουν τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώσουν τις σχέσεις και καλύτερες κοινωνίες», λέει ο κ. Παπαγιάννης, ο οποίος υπηρετεί την εκπαίδευση τα τελευταία 28 χρόνια. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του δήμου, τονίζει πως «τέτοιου είδους κινήσεις ενθαρρύνουν και ταυτόχρονα ενισχύουν την ηθική μίας κοινωνίας που χάνεται μέσα στη δίνη της κρίσης». Το πρόγραμμα -συνεχίζει ο ίδιος- δεν αντιστρατεύεται την προσπάθεια του κάθε ιδιώτη να προσφέρει οτιδήποτε στα παιδιά. «Δεν υποκλέπτουμε το ψωμί συναδέλφων ή άλλων επιχειρήσεων», σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, εξηγώντας πως «δεν απευθυνόμαστε σε μαθητές με καλή οικονομική κατάσταση».Σε 4 σχολεία
Μέχρι την Τετάρτη μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι μαθητές στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Τα δωρεάν μαθήματα θα γίνονται τις απογευματινές ώρες σε τέσσερα σχολεία, στο 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Κ. Ντηλ 24), 20ό Λύκειο, (Κλεάνθους 30, Κάτω Τούμπα), 32ο Λύκειο (Καρδίτσας 1α, περιοχή Βούλγαρη), 14ο Λύκειο (Σοφούλη - Γ. Παπανδρέου 1). Ηδη, δήλωσαν συμμετοχή 40 εθελοντές καθηγητές, εν ενεργεία, συνταξιούχοι ακόμη και άνεργοι, ενώ 13 άτομα θα απασχοληθούν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. «Η φιλοσοφία είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που χρειάζονται μαθησιακή ενίσχυση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προστρέξουν σε εξωσχολική βοήθεια. Εχουμε ζητήσει από τα σχολεία να ρωτήσουν με διακριτικό τρόπο πόσα παιδιά ενδιαφέρονται», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Καρούμπης, εξηγώντας πως επιδιώκεται να γίνει θεσμός. «Είναι η πρώτη φορά που το οργανώνουμε και θέλουμε να πετύχει. Το οικογενειακό εισόδημα έχει περιοριστεί τόσο πολύ που δεν υπάρχουν περιθώρια για εξωσχολική βοήθεια, ενώ έχουν καταργηθεί και τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας του υπουργείου Παιδείας», προσθέτει.


Σε Νεάπολη - Συκιές
Στο πλευρό των μαθητών θα βρεθούν εθελοντές καθηγητές και στο δήμο Νεάπολης - Συκεών, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να οργανώσει από φέτος Εργαστήρια Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε κάθε δημοτική ενότητα (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα και Αγιο Παύλο). Στην παρούσα φάση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν συμμετοχή, ενώ οι αιτήσεις των μαθητών θα υποβληθούν μέσα στο Νοέμβρη με στόχο να ξεκινήσουν τα δωρεάν μαθήματα πριν από τα Χριστούγεννα.

Η προσπάθεια αποβλέπει στην ανακούφιση των οικογενειών στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Κατερίνα Τσουκαλά, εξηγώντας πως ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη γνώση.

Βαρύτητα θα δοθεί στο λύκειο, και ιδιαίτερα στη γ' τάξη, και, ανάλογα με τη συμμετοχή των καθηγητών, θα καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το έντυπο υλικό και η γραφική ύλη θα παρέχονται από το δήμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου