Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Τριήμερο δράσεων στις 16, 17 & 18 Νοεμβρίου για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας στην Τρίπολη

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης: «ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ –ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και Εθνικών Πόρων σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Π.&Δ Εκπ/σης Πελοποννήσου διοργανώνει στην Τρίπολη, τριήμερο δράσεων στις 16, 17 & 18 Νοεμβρίου για τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη.


Οι δράσεις απευθύνονται σε όσους θέλουν να έχουν το δικό τους φυσικό λαχανόκηπο, σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους φυσικό αγρόκτημα, στους εκπαιδευτικούς για την πρακτική ενημέρωση των μαθητών τους. Επίσης, σε όσους θέλουν να βοηθήσουν σε σπορές για αναβλάστηση σε όλη τη Μεσόγειο και τέλος σε όσους θέλουν να εξυγιάνουν τη γη και να την παραδώσουν έτσι, κληρονομιά στα παιδιά τους.


Η φυσική καλλιέργεια είναι μια μέθοδος γεωργίας στην οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα δεν γίνεται κατεργασία της γης, ούτε βοτάνισμα ή ζιζανιοκτονία. Ο εμπνευστής της, αγρότης , φιλόσοφος και πρώην φυτοπαθολόγος Masanobu Fukuoka την ονομάζει και μέθοδο του να μην κάνεις τίποτα. Διαφέρει ριζικά τόσο από την επιστημονική γεωργία όσο και από τη βιολογική , την οργανική και την παραδοσιακή γεωργία γιατί έχει ως φιλοσοφική αφετηρία την άποψη ότι η φύση είναι τέλεια σε αντίθεση με την ανθρώπινη γνώση που είναι ατελής και περιορισμένη. Ο βασικός στόχος του φυσικού καλλιεργητή είναι να υπηρετήσει τη φύση, να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος στη συνέχεια υγιή φυτά και τέλος να ικανοποιηθεί οικονομικά. Έχει μια ολιστική θεώρηση και βασίζεται στη βιωματική γνώση. Μια γνώση που γεννιέται όταν ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση, γκρεμίζοντας το διαχωρισμό που δημιουργεί ο ανθρώπινος νους.


Αναλυτικότερα θα υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
Ομιλία - συζήτηση, διάρκειας 2 ωρών με θέμα τη «Φυσική καλλιέργεια» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης στις 16 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 6.00 μ.μ.

Εργαστήριο «Λαχανόκηποι της αυτάρκειας», που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του λαχανόκηπου του Δήμου Τρίπολης στις 17 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ.

Εργαστήριο «Δημιουργία αγροκτημάτων και αναβλάστωση των αγρών με τη μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας» που θα πραγματοποιηθεί σε κοντινό αγρόκτημα στις 18 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ. Σημείο συνάντησης: ΙΚΑ Τρίπολης.


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου