Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αρχαιολογικοί χώροι στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ που έχουν ΔΩΡΕΑΝ είσοδο.

Η 1η πρόταση είναι να επισκεφτείς κάποιους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης μας οι οποίοι έχουν δωρεάν είσοδο και παρότι τους έχεις υπόψιν ίσως δεν έτυχε να τους δεις και από το εσωτερικό τους και να τους γνωρίσεις καλύτερα.


Ανακτορικό συγκρότημα Γαλέριου(Πλατεία Ναβαρίνου)


Κτίστικε στις αρχές του 4ου αιώνα από τον αυτοκράτορα Γαλέριο.Περιλαμβάνει ένα κεντρικό περιστύλιο, αίθριο πλαισιωμένο από στοές με ψηφιδωτά, βασιλική, οκτάγωνο και Νυμφαίο. Πρόκειται για ένα από τα βασικά τετραρχικά συγκροτήματα, με συχνότατη μνεία στη βιβλιογραφία και το μοναδικό στην Ελλάδα.Η είσοδος στον χώρο είναι από την μεριά της πλατείας που υπάρχει το συντριβάνι.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh352.jsp?obj_id=423


Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς


Η Αρχαία Αγορά που βρίσκεται πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους καταλάμβανε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων στην καρδιά της ρωμαϊκής πόλης. Άρχισε να κατασκευάζεται στο τέλος του 2ου αι. μ.Χ., στη θέση μιας προϋπάρχουσας αγοράς των πρώτων αυτοκρατορικών χρόνων. Εκεί βρίσκονταν δημόσια κτήρια και διάφοροι χώροι που διαμορφώθηκαν με ενιαία αρχιτεκτονική αντίληψη σε δύο κλιμακωτά επίπεδα. Το συγκρότημα αποτελούσε τον οικονομικό και εμπορικό πυρήνα της πόλης, είχε, ωστόσο, διοικητικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Στα αυτοκρατορικά χρόνια αποκτά μνημειακό χαρακτήρα.

http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2457



Ροτόντα


Η Ροτόντα που βρίσκεται πάνω από την καμάρα αξίζει μια βόλτα τόσο στο εσωτερικό του ναού όσο και στον στον χώρο που τον περιβάλει.Κτίστηκε γύρω στο 300 ως ειδωλολατρικός ναός και ήταν ένα από τα οικοδομήματα που έκτισε ο καίσαρας Γαλέριος.Τον 5ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό και διακοσμήθηκε με ψηφιδωτά.Το 1590 μετατράπηκε σε τζαμί.

http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1812


Πύργος Τριγωνίου (Αλύσεως)


Σε αυτό το μέρος της Ανω πόλης σταματάνε καθημερινά λεωφορεία με τουρίστες για να τον επισκεφτούν και να δούνε μια από τις καλύτερες θέες στην πόλη.Από τον προηγούμενο χρόνο είναι επιτέλους επισκέψιμος στο εσωτερικό του και από την οροφή του μπορείς να απολαύσεις μια ξεχωριστή θέα.Κτίστηκε από τους Τούρκους σαν οχυρωματικό έργο τον 15ο αιώνα και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς και από τον Ελληνικό στρατό.

http://www.prospelasis.com/monument/info/72



Επταπύργιο(γεντί κουλέ)


Αποτελείται από δύο ενότητες: το βυζαντινόφρούριο, το οποίο συνθέτουν δέκα πύργοι με τα μεταξύ τους μεσοπύργια διαστήματα και τον περίδρομο, καθώς και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών, που έχουν κτιστεί εντός κι εκτός του φρουρίου. Οι πύργοι της βόρεια πλευράς αποτελούν τμήματα του παλαιοχριστιανικού τείχους της Ακρόπολης, ενώ αυτοί της νότιας προστέθηκαν πιθανότατα κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, σχηματίζοντας τον κλειστό πυρήνα του φρουρίου.Δυστυχώς δεν μπορεί κάποιος αυτή την στιγμή να δει όλους τους χώρους του αλλά μια βόλτα στα σημεία που είναι προσβάσιμα καθώς και στον χώρο γύρω από αυτόν όπου προσφέρει μια πανέμορφη θέα αξίζει σίγουρα.

Περισσότερα για το Επταπύργιο εδώ


Κρύπτες και κατακόμβες κάτω από εκκλησίες της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη διαθέτει αρκετές εκκλησίες που έχουν ιστορία αρκετών αιώνων αλλά στην παρούσα εγγραφή θα επικεντρωθούμε σε μια κρύπτη και μια κατακόμβη που υπάρχουν κάτω από δύο εκκλησίες.



Κρύπτη Αγίου Δημητρίου


Βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην οδό Αγίου Δημητρίου.Η κρύπτη μετά την ανακάλυψή της (191 παρέμεινε αρχαιολογικός χώρος. Μετά το 1950 μερικά από τα γλυπτά που διασώθηκαν από την πυρκαγιά τοποθετήθηκαν από τον Στ. Πελεκανίδη στους χώρους που περιβάλλουν την Κρήνη, σε μία προσπάθεια διευθέτησης του χώρου. Κατά το διάστημα 1985 - 88 έγιναν ανασκαφικές εργασίες στα βόρεια διαμερίσματα της Κρύπτης, εργασίες συντήρησης και οργανώθηκε η έκθεση αρχαιοτήτων που διασώθηκαν από την πυρκαγιά ή βρέθηκαν στις ανασκαφές.

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3517



Κατακόμβη Αγίου Ιωάννη Προδρόμου


Στο εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της Ικτίνου υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στις κατακόμβες.Εδώ βρισκόταν ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο που μετατράπηκε αργότερα σε έναν υπόγειο χώρο λατρείας. Λέγεται ότι οι κατακόμβες του Αγίου Ιωάννη είχαν επικοινωνία με την Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου με έναν υπόγειο δρόμο πάνω από 2 χιλιόμετρα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.Στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει ένας πολύ όμορφος χώρος πρασίνου.


Οι περισσότεροι από τους παραπάνω χώρους είναι επισκέψιμοι συνήθως όλες τις ημέρες εκτός Δευτέρας μέχρι τις 15:00 αλλά αν θέλεις κάνε μια αναζήτηση στα τηλέφωνα που θα βρεις εδώ, για να ρωτήσεις.

http://odysseus.culture.gr/index_gr.html


Οι άλλες 2 προτάσεις της επόμενες ημέρες του Μαρτίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου