Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τροφή για σκέψη: Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει τη μνήμη;


Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα λειτουργούν αποτελεσματικά και αποδοτικά χρησιμοποιώντας την ενέργεια που λαμβάνουν από τις τροφές. Ο ίδιος εμπειρικός κανόνας ισχύει και για τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τροφοδοτούνται από τις τροφές που καταναλώνουμε για σωστή λειτουργία. Η διατροφή επηρεάζει αναμφίβολα τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, τον τρόπο που φαινόμαστε και επίσης, όπως δείχνει η έρευνα τώρα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ένας φυσιοπαθητικός ή διατροφολόγος είναι σε θέση να βοηθήσει όταν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε τη σκέψη.


   Η μνήμη είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία. Απαιτεί μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που προέρχονται από διαφορετικές διατροφικές πηγές. Η μνήμη περιλαμβάνει μια εύλογη ποσότητα εγκεφαλικής δραστηριότητας. Αυτή η δραστηριότητα βασίζεται σε ένα υγιές νευρικό σύστημα και σε ένα υγιές κυκλοφορικό σύστημα. Με άλλα λόγια, τα υγιή νεύρα και η υγιής ροή αίματος ισοδυναμεί με την καλή λειτουργία της μνήμης.

Λίπος
     Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από 60% λίπος, εύκολα γίνεται, ε; Δεν αληθεύει και τόσο. Διαβάστε. Το μέσο άτομο στον ανεπτυγμένο κόσμο καταναλώνει άφθονη ποσότητα λίπους, αλλά πρόκειται για το σωστό λίπος; Είναι το λίπος που μας βοηθά να θυμόμαστε; Η έρευνα δείχνει ότι όλο και περισσότερα άτομα μπουκώνονται με λίπη από τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπέργκερ, οι τηγανητές πατάτες, τα μπισκότα, τα τσιπς και τα γλυκά. Τα λίπη που χρειάζεται να καταναλώσουμε προέρχονται από τα ψάρια, τον λιναρόσπορο, την καρύδα, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Αυτά τα υγιή λίπη δεν μπορούν να υποτιμηθούν όταν η σημαντικότητά τους αφορά τον εγκέφαλό μας και συνεπώς τις αναμνήσεις μας.

Αντιοξειδωτικά
     Τα αντιοξειδωτικά είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό του υγιούς εγκεφάλου. Είναι απαραίτητο η πρόσληψη αντιοξειδωτικών θρεπτικών ουσιών όπως η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικά μέταλλα για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη του. Αυτά βρίσκονται σε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών και όσο πιο πλούσιο είναι το χρώμα τόσο πιο μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών περιέχουν. Ο απλούστερος τρόπος για την πρόσληψη αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι μέσω της κατανάλωσης όλων των διαφορετικών τροφών του ουράνιου τόξου!

Βιταμίνη B
     Η βιταμίνη Β έχει αποδειχτεί ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βελτίωση της λειτουργίας και της μνήμης του εγκεφάλου. Πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές (χημικές ουσίες που λειτουργούν ως αγγελιαφόροι) στον εγκέφαλό μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις βιταμίνες Β ως συμπαράγοντες προκειμένου να συντεθούν.

Λεκιθίνη και χολίνη
     Από καιρό είναι γνωστό ότι αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση των κυτταρικών μεμβρανών, για την διατήρηση της μυελίνης ( το προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλλει τα νεύρα), τον μυϊκό ιστό και τον εγκεφαλικό ιστό. Η χολίνη παράγεται στο ήπαρ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πρέπει να λαμβάνεται από τις τροφές με τη μορφή της λεκιθίνης. Η λεκιθίνη βρίσκεται στα αβγά, τη σόγια, τα φιστίκια, το συκώτι, το κουνουπίδι.

     Στον εγκέφαλο η χολίνη συντίθεται σε ακετυλοχολίνη. Η ακετυλοχολίνη είναι σημαντικός νευροδιαβιβαστής.

     Εν κατακλείδει, η διατροφή και το καλό φαγητό παίζουν έναν τεράστιο ρόλο για τη μνήμη και τον εγκέφαλο. Οι δύο πιο σημαντικές περίοδοι για την τροφοδοσία του εγκεφάλου και της μνήμης είναι η αρχή και το τέλος της ζωής μας. Στο μεταξύ, είναι εξίσου σημαντικό καθώς αγωνιζόμαστε να θυμόμαστε όλες τις εγκόσμιες πτυχές της ζωής μας! Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξήστε τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα υγιή λίπη!


Πηγή Άρθρου[ www.totalbeauty.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου