Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ!

Φαίνεται πως με αυτό το βότανο των παγετώνων νίκησε στις εκστρατείες του ο Μέγας Αλέξανδρος, το οποίο, σύμφωνα με βιοχημικές αναλύσεις, περιέχει πάνω από 190 θρεπτικά στοιχεία και οργανικές ενώσεις!

Το Hippophae rhamnoides, η ελληνιστί «Ιπποφαές» (ποικιλία ραμνοειδές), μέλος της οικογένειας Elaeagnaceae βλασταίνει ως άγριος και μεγάλος θάμνος στην περιοχή της Ευρασίας. Το λάδι των καρπών του εξάγεται από τη σύνθλιψη, χωρίς να προστίθενται χημικές ουσίες.

To Ιπποφαές, σύμφωνα με την Astra Medical Hellas που παρασκευάζει και συσκευάζει το βότανο σε μορφή έτοιμη προς χρήση και το διαθέτει στη αγορά, χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων. Οι θεραπευτικές του ικανότητες αναφέρονται στο 4ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το Ιπποφαές ήταν μέρος της διατροφής των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού πρώτα παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπευόντουσαν από τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του φυτού, όταν τα έτρωγαν και μάλιστα το τρίχωμα τους άρχιζε να γυαλίζει. Εκεί οφείλεται και η ονομασία του (ίππο-φάος = άλογο που γυαλίζει). Υπάρχουν αναφορές της χρήσης του ως φάρμακο και στην κλασική θιβετιανή και κινεζική ιατρική∙ άλλες πηγές αναφέρουν ότι κατά το 13ο αιώνα ο Jenkins Khan το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του. Το 1929 αναλύθηκε βιοχημικά για πρώτη φορά και σήμερα, το Ιπποφαές θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φυτά της σύγχρονης εναλλακτικής ιατρικής.

Το κοινό είδος Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides) μπορεί να βρεθεί από τις Ατλαντικές ακτές της Ευρώπης έως τη βορειοδυτική Κίνα. Στη δυτική Ευρώπη, είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένο σε παράκτιες περιοχές, ενώ στην κεντρική Ασία βρίσκεται σε ξηρές ημι-ερημώδεις περιοχές.

Το Ιπποφαές περιέχει ένα μεγάλο αριθμό δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν βιταμίνη C, άλφα-τοκοφερόλη, μεγάλο μέρος καροτενοειδών και βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία (K, Na, Mg, Ca, Fe, Zn, Se), μονοσακχαρίτες, οργανικά οξέα, ελεύθερα αμινοξέα, πτητικές ενώσεις, διάφορα φλαβονοειδή (κερκετίνη, μυρισετίνη, καμπφερόλη), λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια, γλυκεροφωσφολιπίδια, φυτοστερόλες, εστέρες, ζεαξανθίνη και άλλες φαινολικές ενωσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, το Ιπποφαές παρουσιάζει ευεργετικές δράσεις που περιλαμβάνουν την: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, ηπατο-προστατευτική, ανοσο-ρυθμιστική και έναντι της αύξησης ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Αντιοξειδωτική δράση

Το Ιπποφαές επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο τη ριζική απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζωτικότητα και ενέργεια. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπληρωματικό διαίτης. Η αφθονία του σε λιπαρά οξέα και αμινοξέα συντελεί στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβολισμού, βελτιστοποιεί τις καύσεις ενώ δημιουργεί κορεσμό. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη νικοτίνη στα ερυθροκύτταρα.

Καρδιαγγειακή δράση

Το Ιπποφαές χρησιμοποιείται και ως αντι-καρδιαγγειακό φάρμακο. Η προσθήκη του σε χυμό αυξάνει τις συγκεντρώσεις πλάσματος HDL- (καλής) χοληστερόλης και τριακυλογλυκερολών. Επιπλέον, η χορήγηση συμπληρωμάτων είχε ως αποτέλεσμα μια μέτρια μείωση της ευαισθησίας της LDL-χοληστερόλης (κακή).


Αντικαρκινική δράση

Το εκχύλισμα αλκοόλης του Ιπποφαούς βοηθάει στην προστασία του μυελού των οστών από βλάβες που οφείλονται στην ακτινοβολία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κύτταρα του μυελού των οστών να αναπληρωθούν γρηγορότερα. Τα ποντίκια που τράφηκαν με το έλαιο αυτό παρουσίασαν γρηγορότερη ανάκτηση του αιμοποιητικού τους συστήματος μετά από χημειοθεραπεία υψηλών δόσεων. Τέλος, έχει αναφερθεί ότι δρα ενάντια στην αύξηση ορισμένων καρκινικών όγκων.

Αντιμικροβιακή δράση

οι Φαινολικές ενώσεις του H. rhamnoides αναστέλλουν την ανάπτυξη των Gram-αρνητικών βακτηρίων.

Αντιελκώδης δράση

Επίσης έχει αναφερθεί επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης του γαστρικού έλκους που προκαλείται από το οξικό οξύ του στομάχου.

Δερματολογική δράση

Η ευεργετική επίδραση του H. rhamnoides στις δερματολογικές διαταραχές έχει δείξει εξίσου καλά αποτελέσματα στην ατοπική δερματίτιδα (έλαιο των καρπών του).

Ηπατολογική δράση

Οι κλινικές επιπτώσεις του ελαίου του Ιπποφαούς στην ίνωση του ήπατος έχει δοκιμαστεί πρόσφατα. Βρέθηκε ότι επιταχύνει τη διαδικασία ομαλοποίησης των αμινοτρανσφερασών. Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι το έλαιο αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία ηπατικών ασθενειών.

Δράση ενάντια στη ραδιενέργεια!

Προσφέρει προστασία ενάντια σε δυνητικά θανατηφόρα ακτινοβολία τουλάχιστον σε ποντίκια. Οι Goel et al. έχουν αποδείξει ότι τα ποντίκια που λάμβαναν Ιπποφαές επιβίωσαν κατά 82% περισσότερο σε σύγκριση με αυτά του ελέγχου.

Η εταιρεία Astra Medical Hellas το διαθέτει ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασίαHippophae Eubias™ (περίπου στα 19,20€), το οποίο περιέχει 350 mg εκχύλισμα ελαίου Hippophae ramnoides σε κάψουλα (TD αρ. 75-09). Είναι επίσης διαθέσιμο σε μορφή σκόνης (TD αρ. 59-09) αλλά και ελαίου σε σταγόνες.

Της Δήμητρας Κεφαλά 

Πηγές: [www.superfoods.gr/holistic_life/, www.otc.gr/index.php]

1 σχόλιο:

  1. Η SymAgro είναι η εταιρεία, που έφερε το ιπποφαές και την καλλιέργεια του στην Ελλάδα.Η εταιρεία μας επιπλέον προσφέρει στον έλληνα παραγωγό μια ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας και εγγυημένο συμβόλαιο για την καλλιέργεια και την εμπορία του ιπποφαούς.

    Η πρόταση αφορά:

    την προμήθεια στους παραγωγούς, πιστοποιημένων φυτών ιπποφαούς των καλύτερων ποικιλιών της Ευρώπης.
    την δωρεάν τεχνική στήριξη των παραγωγών στα θέματα καλλιέργειας και παραγωγής,.
    την παραλαβή των φύλλων και των καρπών του ιπποφαούς από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς.
    την τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων του ιπποφαούς.
    Ικανοποιητικές και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς.

    Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εταιρεία μας στα:

    Τηλ. 26510 07653

    6944846475

    e-mail: info@symagro.com

    FAX : 26510 07674

    ΑπάντησηΔιαγραφή